Głosami czytelników i internautów do finałowej trójki 7 edycji plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku miesięcznika Kuchnia weszli: Emilia Buchowiec-Lotsmanov, szefowa kuchni w Bistro Lokalna w Białymstoku, Przemysław Szarański, szef kuchni restauracji Panorama na lotnisku w Balicach oraz Piotr Wyrwas, kucharz w poznańskiej Concordia Taste
Rozwiązanie konkursu nastąpiło podczas gotowania na żywo w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a kandydatów do tytułu oceniało jury w składzie:
Tessa Capponi-Borawska, felietonistka „Kuchni”, Marco Ghia, współwłaściciel Akademii Kulinarnej Whirlpool, Martin Gimenez Castro, szef kuchni restauracji Salto w hotelu Rialto i laureat pierwszej edycji popularnego programu Top Chef emitowanego na antenie Polsatu, Agnieszka Rożewska, wydawca „Kuchni” oraz Anna Wrońska, redaktor naczelna „Kuchni”.
Tematem przewodnim gotowania na żywo była cielęcina. Każdy z kandydatów dostał więc piękny kawał cielęcego udźca dostarczony przez znanego warszawskiego rzeźnika Grzegorza Kwapniewskiego oraz kosz z pasującymi do tego mięsa sezonowymi produktami ufundowany przez delikatesy Alma.
Przygotowując swoje konkursowe danie, kandydaci musieli zmieścić się w 45 minutach. Po upływie tego czasu należało podać gotowe danie każdemu z pięciu jurorów.
Emilia Buchowiec-Lotsmanov przyrządziła medaliony cielęce z ziołowym sosem, selerowym purée, czatnejem jabłkowo-żurawinowym oraz czipsami z jarmużu.
Przemysław Szarański zrobił filet cielęcy na placuszku piwnym z brązowymi pieczarkami i suszonymi morelami z emulsją z suszonych śliwek, purée dyniowo-jabłkowym, glazurowanym porem i remuladą selerowo-gruszkową.
Piotr Wyrwas podał cielęce steki z buraczkami, czipsami z jarmużu, łódeczkami z cebuli i musem jabłkowo-cytrynowym z lubczykiem.
Źródło: http://magazyn-kuchnia.pl//fot. facebook.com