Owoce i indeks glikemiczny

06.04.2022

Znajomość indeksu glikemicznego podstawowych produktów węglowodanowych to umiejętność szczególnie przydatna tym osobom, które zmagają się z cukrzycą oraz insulinoopornością. Zapobieganie nagłych skoków glukozy to dla nich priorytet. Produkty o niskim IG to również doskonała propozycja dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Czym jest indeks glikemiczny? Jak wpływa na organizm spożywanie produktów o wysokim IG? Jakie korzyści dla naszego organizmu zapewnia dieta o niskim IG oraz po jakie owoce sięgać, aby ich IG był niski?

REKLAMA

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG), czyli wskaźnik glikemiczny to wartość określająca, jak spożycie danego produktu wpłynie na poziom glukozy, czyli cukru we krwi. Wartość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów znana jest nam za sprawą przeprowadzonych badań naukowych. Zależność jest jedna. Im niższy indeks glikemiczny produktu, tym niższy wzrost glukozy po jego spożyciu. W zależności od wartości tego wskaźnika, węglowodany dzielimy na te z:

  • wysokim indeksem glikemicznym (IG równe lub wyższe 70),
  • średnim indeksem glikemicznym (IG = od 56 do 69)
  • niskim indeksem glikemicznym (IG równe lub niższe 55).

Dieta o niskim indeksie glikemicznym — dla kogo?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym znana jest przede wszystkim osobom, które chorują na cukrzycę, albo insulinooporność. To właśnie one zmuszone są do unikania nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Taki rodzaj diety to doskonała propozycja również dla osób zdrowych, ponieważ niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Zalet spożywania produktów o niskim IG jest wiele. Przede wszystkim spożywanie ich pozytywnie wpływa na proces redukcji masy ciała. Osoby chcące zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, często sięgają po produkty znajdujące się w tej grupie. A to dlatego, że produkty te charakteryzują się wysokim czynnikiem sytości. Ich spożywanie pomaga również unikać nagłego napadu głodu. Produkty o niskim IG mają korzystny wpływ na uregulowanie profilu lipidowego, szczególnie poziomu trójglicerydów we krwi. Zbyt duża ich ilość odpowiada bowiem za występowanie otyłości, cukrzycy oraz chorób układu krążenia.

Owoce a dieta o niskim indeksie glikemicznym

Owoce są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Niewątpliwie należą do grupy produktów, które powinny mieć szczególne miejsce podczas komponowania przez nas jadłospisu. Owoce to również zdrowe źródło węglowodanów,a węglowodany to po prostu cukry. Dlatego indeks glikemiczny owoców to prawdziwa pułapkach dla osób, które muszą spożywać produkty o niskim IG. Poniżej kilka zasad, którymi warto się kierować.

Jedz owoce o niskiej zawartości cukru

Zasada jest prosta im mniej cukrów prostych w produkcie, tym niższy wzrost glukozy we krwi. Warto więc sięgać po owoce o niskiej zawartości węglowodanów. Do tej grupy należą np. maliny, truskawki, grejpfrut, melon, arbuz.

Mniej dojrzałe owoce — niższy IG

W składzie mniej dojrzałych owoców znajduje się skrobia. Skrobia jest cukrem opornym na trawienie. W związku z tym mniej dojrzały owoc wymaga dłuższego czasu trawienia. Dzięki temu glukoza uwalniana jest stopniowo do krwiobiegu.

Wybieraj świeże owoce

Owoce, które zostały poddane obróbce termicznej, są przez organizm szybciej trawione. Dzieje się tak, ponieważ za sprawą obróbki termicznej węglowodany są bardziej podatne na działanie enzymów trawiennych. Szybkie trawienie spożywanego produktu powoduje nagły skok glukozy we krwi.

Owoce najlepiej jeść w całości

Rozdrobniony produkt jest przez organizm szybciej trawiony. A jak już zostało to wspomniane szybkie trawienie produktu to gwarancja skoku glukozy we krwi, dlatego lepiej zjeść całe jabłko, niż te w postaci soku.

Źródło: Materiał partnera

 

Poglądy przedstawione w niniejszym materiale są wyłącznie poglądami Autora. Materiał został opublikowany przez Autora - zachowana pisownia oryginalna tekstu. Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie. Jeśli uważasz, że niniejsza publikacja jest jego naruszeniem lub narusza ona obowiązujące przepisy prosimy o zgłoszenie tego faktu TUTAJ.

Przeczytaj także:

© 2012 - 2021 PCT24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Logotyp PCT24.pl jest znakiem powiązanym z Portalem PCT24.pl oraz jego wydawcą ROZWOJOWI.com, którego jest własnością. Może być wykorzystywany w celach zgodnych z przeznaczeniem i za zgodą wydawcy.
Użytkowanie portalu oznacza zgodę na jego Regulamin oraz Politykę Prywatności.

Używamy plików cookie, żeby ułatwić Ci korzystanie z portalu. Dowiedz się więcej o celu ich używania w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie Portalu.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki