Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG), czyli wskaźnik glikemiczny to wartość określająca, jak spożycie danego produktu wpłynie na poziom glukozy, czyli cukru we krwi. Wartość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów znana jest nam za sprawą przeprowadzonych badań naukowych. Zależność jest jedna. Im niższy indeks glikemiczny produktu, tym niższy wzrost glukozy po jego spożyciu. W zależności od wartości tego wskaźnika, węglowodany dzielimy na te z:
- wysokim indeksem glikemicznym (IG równe lub wyższe 70),
- średnim indeksem glikemicznym (IG = od 56 do 69)
- niskim indeksem glikemicznym (IG równe lub niższe 55).
Dieta o niskim indeksie glikemicznym — dla kogo?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym znana jest przede wszystkim osobom, które chorują na cukrzycę, albo insulinooporność. To właśnie one zmuszone są do unikania nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Taki rodzaj diety to doskonała propozycja również dla osób zdrowych, ponieważ niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Zalet spożywania produktów o niskim IG jest wiele. Przede wszystkim spożywanie ich pozytywnie wpływa na proces redukcji masy ciała. Osoby chcące zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, często sięgają po produkty znajdujące się w tej grupie. A to dlatego, że produkty te charakteryzują się wysokim czynnikiem sytości. Ich spożywanie pomaga również unikać nagłego napadu głodu. Produkty o niskim IG mają korzystny wpływ na uregulowanie profilu lipidowego, szczególnie poziomu trójglicerydów we krwi. Zbyt duża ich ilość odpowiada bowiem za występowanie otyłości, cukrzycy oraz chorób układu krążenia.
Owoce a dieta o niskim indeksie glikemicznym
Owoce są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Niewątpliwie należą do grupy produktów, które powinny mieć szczególne miejsce podczas komponowania przez nas jadłospisu. Owoce to również zdrowe źródło węglowodanów,a węglowodany to po prostu cukry. Dlatego indeks glikemiczny owoców to prawdziwa pułapkach dla osób, które muszą spożywać produkty o niskim IG. Poniżej kilka zasad, którymi warto się kierować.
Jedz owoce o niskiej zawartości cukru
Zasada jest prosta im mniej cukrów prostych w produkcie, tym niższy wzrost glukozy we krwi. Warto więc sięgać po owoce o niskiej zawartości węglowodanów. Do tej grupy należą np. maliny, truskawki, grejpfrut, melon, arbuz.
Mniej dojrzałe owoce — niższy IG
W składzie mniej dojrzałych owoców znajduje się skrobia. Skrobia jest cukrem opornym na trawienie. W związku z tym mniej dojrzały owoc wymaga dłuższego czasu trawienia. Dzięki temu glukoza uwalniana jest stopniowo do krwiobiegu.
Wybieraj świeże owoce
Owoce, które zostały poddane obróbce termicznej, są przez organizm szybciej trawione. Dzieje się tak, ponieważ za sprawą obróbki termicznej węglowodany są bardziej podatne na działanie enzymów trawiennych. Szybkie trawienie spożywanego produktu powoduje nagły skok glukozy we krwi.
Owoce najlepiej jeść w całości
Rozdrobniony produkt jest przez organizm szybciej trawiony. A jak już zostało to wspomniane szybkie trawienie produktu to gwarancja skoku glukozy we krwi, dlatego lepiej zjeść całe jabłko, niż te w postaci soku.
Źródło: Materiał partnera
Poglądy przedstawione w niniejszym materiale są wyłącznie poglądami Autora. Materiał został opublikowany przez Autora - zachowana pisownia oryginalna tekstu. Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie. Jeśli uważasz, że niniejsza publikacja jest jego naruszeniem lub narusza ona obowiązujące przepisy prosimy o zgłoszenie tego faktu TUTAJ.